PROJEK FINALUSTAZ AHMAD SHADAN AL-HADRAMITEMUBUAL TOKOH

LATAR BELAKANG
Nama  :  Ustaz Shahrul Nizam @ Ahmad Al Hadrami
Pendidikan  :  Sarjana Muda Syariah Islamiah B.A Hons- Universiti Al-Azhar Tanta Mesir
                         : Jurusan Syariah – Institut Pengajian Tinggi Ilmu Islam Darul Mustoffa Yaman
                         : Diploma Tahfiz Al-Quran (JAKIM)- Maahad Tahfiz Al-Quran- Hafiz Melaka
                         : SPM- Sek. Men. Keb. Agama Kuala Selangor, Selangor
Jawatan sekarang  :  Pengerusi
Pusat Ilmu Darul Muhibbin, Darul Muhibbin Management
Darul Muhibbin Enterprise, Pebimbimg Majlis Ta’lim Darul Muhibbin
Kerjaya Sekarang  :
Penceramah Bebas,
Perunding Motivasi Kerohanian Sekolah-sekolah, (Mempunyai tauliah mengajar Negeri Selangor dan Wilayah Persekutuan KL)

PENTERJEMAH DAN PERANTARA ULAMA’ LUAR NEGARA
Pengalaman  :
-          Pengetua Pusat Tahfiz Darul Haafizhiin Dato’ Keramat, Kuala Lumpur
-          Imam 3 Masjid Al-Ansar, Taman Kerama Kuala Lumpur
-          Imam Masjid Baitul Amal Jalan Damai, Kuala Lumpur
-          Guru Tahfiz Al Quran/ Kitab Pondok/ Bahasa Arab/ Matematik Maahad Tahfiz Al-Quran At-Tazkirah, Ampang Selangor
-          Imam Rakyat Masjid Al-Khairiah AU3 Selangor
-          Guru Tahfiz Al- Quran/ Guru Disiplin/ Guru Panitia Peperiksaan SMU& SPM Maahad Tahfiz Al- Quran/ Guru kelas Al-Quran dan Fardhu Ain Maahad Tahfiz Al-quran Taman Minang, Cheras Kuala lumpur
Pensyarah (part time)  : Universiti Kebangsaan Malaysia
Penceramah Jemputan  :
Hospital Universiti (HUKM)/ KLCC/ KWSP/ Touch N GO/ Felda/ Pernec/ Lembaga Getah Malaysia/ Surau Polis Setiawangsa/ AM bank/ Amanah Raya Berhad / PLUS/ TV3 & TV9 & TV Al-Hijrah
Moderator  :
Forum Perdana PERKID
Forum Ulul Albab Lembah Klang

Penceramah  :  Kerohanian Anak Kem PERKID
Penceramah Jemputan  :  Dalam dan Luar Negeri
Pembimbing dan penceramah kerohanian  :
Surau, Masjid, Pejabat & Sekolah-sekolah sekitar Selangor & Kuala Lumpur
Penasihat Persatuan Muhibbin  :  Kuala Lumpur
Naib Pengerusi Alumni (An-Nur)  :  Darul Musthafa Hadramount Yaman- Malaysia
Pembimbing Program Qiamullail  :  Surau & Masjid Sekitar Selangor & Kuala Lumpur.

KANDUNGAN TEMUBUAL

             Ustaz Ahmad ketika di temubual kelihatan sangat mesra dan murah dengan senyuman. Beliau  berasal daripada Kulala Lumpur dan berketurunan kerabat diraja selangor. Dilahirkan di Morib dan memilih untuk menetap terus di Kuala Lumpur. Meneruskan pembelajaran hanya disekolah biasa dan mengambil peperiksaan umum dari UPSR sehinggalah SPM. Bercita-cita untuk menjadi seorang ahli ulamak yang terkenal, dengan izin Nya, nama beliau kini dikenali serata Malaysia bahkan turut dikenali oleh habib-habib arab. Memulakan pembelajaran di Sek. Men. Keb. Agama Kuala Selangor, Selangor. Mahir dalam bidang seni pertahankan diri sejak dibangku sekolah dan disayangi oleh para guru. Mengambil subjek ERT semasa di Tingkatan 4 sebagai subjek pilihan membuatkan beliau berbeza dengan pelajar-pelajar lelaki lain yang lebih gemar memilih subjek-subjek seperti perdagangan dan sebagainya. Beliau memandang bukan hanya satu sudut. Tetapi pemilihan kos tersebut adalah salah satu cabang ilmu yang beliau kuasai. Ustaz Ahmad, bukan sahaja mahir dalam bidang seni pertahankan diri, bahkan turut mahir seni kaligrafi dan memasak. Beliau meneruskan pengajian di Melaka selama 3tahun dan menyambung pengajian di Yaman selama 4 tahun setengah seterusnya di Mesir selama 1 tahun. Beliau telah dapat belajar dibawah bimbingan Habib Umar yang merupakan salah satu ulamak terkenal dunia.  

Selepas bercerita sedikit tentang latar belakang. Kami bertanya mengenai cara beliau membahagikan masa dengan tugas beliau sebagai penceramah, pengetua, dan pelbagai jawatan lain. Beliau begitu tidak suka dengan istilah sibuk kerana bagi beliau, kesibukannya tidak terbanding dengan kesibukan orang lain. Oleh itu, beliau memang selalu cuba untuk memenuhi jemputan ceramah atau majlis yang memerlukan beliau.

             Seterusnya, cabaran beliau yang tidak dapat dilupakan ialah sewaktu membangunkan sekolah Darul Muhibbin. Terdapat satu konflik dalaman yang berlaku melibatkan pekerja Darul Muhibbin dan beliau hilang separuh pelajar ekoran kejadian itu. Beliau juga mengatakan karenah manusia sangat meletihkan terutamanya ibubapa kepada anak murid beliau. Cerita beliau selanjutnya, beliau pernah dimarahi oleh ibu bapa selepas membantu seorang pelajar yang tidak pernah bersekolah dan akhirnya pelajar itu mendapat keputusan 5A.

             Nasihat beliau untuk memantapkan lagi ukhwah kita haruslah buang yang keruh dan ambil yang jernih. Hal ini kerana, kalau hati kotor susah Islam hendak bersatu dan jika susah untuk bersatu, cuba satukan dengan mencari satu titik pertemuan. Tambah beliau lagi, pendakwah tidak boleh hendak memimpin umat jika hati berjuzuk-juzuk.

             Selain itu, kami juga bertanya pendapat beliau mengenai perbezaan antara pelajar agama dan pelajar biasa. Jelas beliau semuanya berbalik kepada nawaitu iaitu niat ikhlas kepada Allah SWT. Hal ini kerana, niat adalah paksi utama dalam setiap perbuatan dan tindak-tanduk kita. Beliau juga menceritakan pada zaman dahulu, benda susah untuk dimiliki berbanding zaman sekarang. Jadi orang dulu lebih menghargai sesuatu yang mereka peroleh. Tetapi niat itu penting, orang zaman sekarang boleh jadi seperti zaman dahulu bukan kerana sesiapa melainkan minat. Bak kata pepatah hendak seribu daya, tidak hendak seribu dalih.

             Akhirnya, harapan Ustaz Ahmad untuk Darul Muhibbin ialah dapat melahirkan masyarakat berilmu dan maju selari antara akhirat dan dunia.FALSAFAH HIDUP

Prinsip oleh Ustaz Ahmad:
-     Tidak lupa pada orang yang selalu berada di belakang ketika sebulum kita berjaya.
-     Sentiasa ingat jasa dan pengorbanan orang yang terdahulu seperti ibu bapa dan guru yang telah banyak mencurahkan bakti.

PERBINCANGAN BENDA BARU
    Pelbagai perkara baru yang kami dapati daripada perbincangan. Antaranya ialah nilai-nilai murni yang diamalkan oleh tokoh yang kami pilih. Kami mendapati bahawa ketinggian tingkat usaha dan keyakinan beliau kepada Allah merupakan pendorong kepada kejayaan beliau sehingga ke hari ini.

PENUTUP
     Kesimpulan dapatan daripada temubual yang kami peroleh, banyak iktibar dan pengajaran yang telahpun kami pelajari daripada Ustaz Ahmad. Semangat dan keperibadian beliau telah dapat membangkitkan semangat kami sebagai pelajar agar memperoleh kejayaan bukan sahaja di dunia, malahan di akhirat juga.

             
 
Tamadun Pencetus Bangsa Copyright © | Template designed by Liza Burhan | SEO by Islamic Blogger Template