DAPATAN KE MUZIUM

ASSALAMMUALAIKUM

Pendahuluan
Pada tarikh 21/2/16 sabtu kami telah pergi melawati Muzium Sultan Alam Shah (Kesenian Islam) untuk melakukan pemerhatian berkenaan tamadun islam, Alhamdulillah niat murni kami untuk melawati muzium tersebut telah di perkenankan oleh Allah SWT setelah beberapa kali kami menunda lawatan kemuzium tersebut. Cuaca pada pagi itu yang aman dan damai telah memberikan kami kelebihan untuk mencari muzium yang terletak di seksyen 14, Shah Alam, Selangor.

Pemilihan muzium ini pada dasarnya dipilih kerana ia terdapat satu galeri yang berkaitan tamadun islam. Namun terdapat juga beberapa adat resam dan kesenian tamadun-tamadun lain yang terdapat dipelajari. Tarikan muzium ini adalah dibina bagi menyimpan seribu rahsia khazanah dan artifak Negeri Selangor, budaya, adat dan istiadat masyarakat di Selangor. Gedung sejarah ini juga bertanggungjawab bagi memelihara pelbagai barangan berharga yang mencipta sejarah.


LAPORAN MUZIUM
Didalam muzium tersebut terdapat beberapa laporan yang telah kami dapati diantaranya:
1. Kaligrafi Islam
-terdapat pelbagai kaligrafi islam yang dilakar didalam piring(pinggan) yang berukir indah. Di dalam piring itu juga terdapat ukiran ayat-ayat suci Al-Quran yang banyak memberi kata-kata hikmah.

2. Tokoh Tokoh terkemuka islam
-di sana juga terdapat bibliografi tokoh-tokoh tamadun islam, tokoh yang telah banyak menyumbangkan jasa terhadap perkembangan agama islam sehinggalah ke hari ini.

3. Ukiran bangunan-bangunan kesenian islam
- Dari sini kami dapat lihat betapa cantik  dan indahnya seni orang Islam, hal ini jelaslah agama islam bukan satu agama yang mementingkan ilmu keakhiratan sahaja tetapi ilmu dunia harus juga dipraktikkan. 
ANALISA YANG TELAH DIKUMPUL
-Daripada pemerhatian kami ke muzium dapatlah kami rumuskan bahawa khazanah yang terdapat di muzium haruslah diperlihara dengan baik agar dapat memberikan pengajaran dan pedoman terhadap generasi akan datang. Kunjungan ke muzium telah meningkatkan kecintaan kami terhadap tamadun islam dan menghayati lebih banyak nilai-nilai sejarah yang terdapat disana.

 
Tamadun Pencetus Bangsa Copyright © | Template designed by Liza Burhan | SEO by Islamic Blogger Template